Potrawy sycylijskie są lekkie i proste. Składają się głównie z warzyw, makaronów oraz ryb i owoców morza. Główne przepisy kuchni sycylijskiej zawierają składniki charakterystyczne dla wyspy, jak bakłażany, pistacje, pomidory, ser ricotta oraz tuńczyk i anchois. Do przygotowania makaronu potrzebne nam będą rzeczy, które często mamy w spiżarce jak pomidory w puszcze, tuńczyk w oleju oraz anchois. Koniecznie użyjcie makaronu penne, bo sos wpływając do środka, tworzy kolejne smakowe doznanie. Można pominąć oliwki i mozzarellę, ale ja lubię dodatek ciągnącego się sera oraz smak oliwek. Ten sos robię bardzo często i nigdy nie mamy go dość.
Składniki (4 porje):
- 2 puszki tuńczyka w oliwie (odlać z puszki oliwę)
- 1 posiekana mała cebula
- 12 osączonych filetów anchois
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 x 400 gramów pomidorów z puszki
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 500 gramów makaronu penne
- sól i pieprz
- bazylia
- czarne oliwki
- mozzarella
Oliwę odlaną z tuńczyka rozgrzewamy żeliwnym garnku i smażymy posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy starty czosnek oraz fileciki anchois i smażymy 2 minuty mieszając. Następnie wrzucamy pomidory. Gotujemy około 6 minut. Dodajemy tuńczyka z dużą ilością pieprzu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Wyłączamy z ognia, dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie odrobinę soli, jednak anchois są bardzo słone, dlatego ja zwykle nie dodaję już soli. Przed podaniem dekorujemy oliwkami i mozzarellą, ale można te składniki pominąć.