Łosoś jest stałym bywalcem w mojej kuchni, uwielbiam przygotowywać tę rybę na wiele sposobów. Danie przed wami zainspirowane jest kuchnią chińską, a jego smak jest bardzo wyraźny dzięki kilku składnikom, takim jak na przykład imbir czy przyprawa 5 smaków. Tak przygotowanego łososia możemy podać z makaronem ryżowym, ryżem lub też z warzywami.
Składniki (2 porcje):
- 2 cm imbiru
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ małej papryczki chili
- 1 łyżka tamari lub sosu sojowego
- sok z 2 limonek
- 4 filety z łososia wraz ze skórą
- szczypta przyprawy 5 smaków
Przygotowanie:
Imbir obieramy ze skóry, tak samo czosnek i cebulę. Kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy chili, sos sojowy, sok z limonek i wszystko blendujemy na gładki sos. Sos wylewamy do małego naczynia żaroodpornego, wkładamy łososie skora do góry, a następnie posypujemy skórę delikatnie przyprawą 5 smaków. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni w zależności od wielkości filetów. Podajemy wraz z ryżem i warzywami stir fry.