Łosoś w 5 smakach

Łosoś jest stałym bywalcem w mojej kuchni, uwielbiam przygotowywać tę rybę na wiele sposobów. Danie przed wami zainspirowane jest kuchnią chińską, a jego smak jest bardzo wyraźny dzięki kilku składnikom, takim jak na przykład imbir czy przyprawa 5 smaków. Tak przygotowanego łososia możemy podać z makaronem ryżowym, ryżem lub też z warzywami.

Składniki (2 porcje):

  • 2 cm imbiru
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej papryczki chili
  • 1 łyżka tamari lub sosu sojowego
  • sok z 2 limonek
  • 4 filety z łososia wraz ze skórą
  • szczypta przyprawy 5 smaków

Przygotowanie:

Imbir obieramy ze skóry, tak samo czosnek i cebulę. Kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy chili, sos sojowy, sok z limonek i wszystko blendujemy na gładki sos. Sos wylewamy do małego naczynia żaroodpornego, wkładamy łososie skora do góry, a następnie posypujemy skórę delikatnie przyprawą 5 smaków. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni w zależności od wielkości filetów.  Podajemy wraz z ryżem i warzywami stir fry.

Łosoś w 5 smakach