Popularny azjatycki sos teriyaki to marynata do wielu dań, ale również idealny sposób, aby nasze potrawy nie tylko były smaczne, ale również pięknie błyszczały. Sos ten ma bardzo oryginalny smak, dlatego pasuje zarówno do mięs czy ryb, ale również do sushi jako dip czy też np. do moich ulubionych buddha bowls. Sos teryiaki przygotowuje się na bazie sosu sojowego, z dodatkiem cukru lub miodu, co sprawia, że potrawy pięknie błyszczą. To niezwykłe połączenie smaków: słonego i słodkiego powoduje, że dania przyprawione sosem teriyaki zyskują niepowtarzalny, orientalny charakter. Najlepiej taki sos zrobić samemu w domu.
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z łososia bez skóry
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć)
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej kokosowy (do smażenia)
- makaron ryżowy według uznania (ugotować według przepisu na opakowaniu)
- pół ogórka pokrojonego w plasterki
- czarny sezam
- 1 awokado (obrane, pokrojone na plasterki)
- 1 chili
- szczypiorek
- 1 limonka
- kolendra
Przygotowanie:
Łączymy sos sojowy wraz z miodem, olejem sezamowym, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Łososia kroimy na kawałki i marynujemy w sosie przez 3 godziny. Po tym czasie smażymy rybę po 1-2 minutach z każdej strony na łyżce oleju kokosowego. Na ugotowanym makaronie ryżowym układamy łososia oraz pozostałe składniki według uznania. Podajemy z pozostałym sosem.