Łosoś curry

Lekkie, zielone curry z łososiem, to danie, które przygotujecie w szybki i prosty sposób. Jeśli nie lubicie bardzo ostrego smaku, możecie dodać znacznie mniej papryczek chili, tak aby odnaleźć swój idealny poziom ostrości. Zielone curry robiłam na swoim blogu już kilka razy, tym razem z łososiem. Jestem ciekawa jak wam zasmakuje.

Składniki (2 porcje):

Pasta:

  • 8 zielonych ostrych papryczek chilli
  • 3 małe szalotki
  • 1 trawa cytrynowa (biała część)
  • 2 cm korzenia galangal
  • 10 łodyżek kolendry (liście zostawić na później)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu
  • sól oraz pieprz
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej

Curry:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 300 gramów fileta z łososia
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 2 listki limonki
  • 1 brokuł
  • 100 gramów groszku cukrowego
  • kiełki fasoli według uznania
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • tamari do smaku
  • sok z limonki do smaku
  • 2 gałązki szczypiorku
  • 2 czerwone chili
  • czarny sezam
  • orzeszki ziemne (rozdrobnione) do dekoracji

Przygotowanie:

Nasiona kolendry podsmażamy przez dwie minuty na suchej patelni.

Wszystkie składniki pasty (papryczki, szalotki, trawę cytrynową (biała część), korzeń galangal, kolendrę) obieramy, myjemy i dokładnie siekamy. Ja nie wyrzucam nasionek chili, bo lubię ostry smak potrawy, jeśli jednak wolicie łagodniejszą wersję, nasionka należy wyrzucić. Przenosimy składniki do małego robota kuchennego (do ziół) bądź też do moździerza. Dokładnie miksujemy lub rozcieramy na kremową pastę, dodając zmielony kmin, sól i pieprz oraz pastę krewetkową.

Olej kokosowy rozgrzewamy w żeliwnym garnku, a następnie dodajemy pastę. Smażymy przez 3-4 minuty. Zalewamy mlekiem kokosowym i dodajemy listki limonki. Gotujemy 10-15 minut, po tym czasie dodajemy łososia pokrojonego w kawałki oraz brokuły oraz groszek cukrowy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wszystko doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz tamari i cukrem palmowym. Curry podajemy z ryżem, świeżą kolendrą, chili, czarnym sezamem oraz szczypiorkiem. Całość przystrajamy kiełkami fasoli oraz rozdrobnionymi orzechami. 

Uwagi: Jeśli wolimy łagodniejszy smak curry, możemy dać tylko połowę przygotowanej pasty.

łosoś