Pyszna, prosta i zdrowa lemoniada z kurkumy. Idealna na lato i nie tylko. Napój można pić również na ciepło jako herbatę, a naprawdę warto, bo zawarta w niej kurkuma charakteryzuje się wieloma cechami prozdrowotnymi.
Do najważniejszych cech kurkumy należy działanie przeciwzapalne, a jak wiemy przewlekły stan zapalny zachodzący w naszym organizmie może wpływać na powstawanie niektórych chorób. Jednym słowem kurkuma hamuje ich rozwój.
Składniki (2 porcje):
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 łyżeczki miodu (ja użyłam miód z imbirem)
- mięta do dekoracji
- około pół cytryny (sok)
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Imbir pokroić na plasterki i zalać 2 szklankami przegotowanej wody (ja plasterki dodatkowo rozbijam tłuczkiem, aby wydobyć jeszcze więcej smaku imbiru).
Do zaparzonego imbiru (lekko już przestudzonego) dodajemy kurkumę oraz miód i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny według uznania. Następnie chłodzimy lub też pijemy na ciepło. Obie wersje uwielbiam. Do napoju warto także dodać małą szczyptę czarnego pieprzu, jest to ważne, aby kurkumina zawarta w kurkumie miała lepsze działanie.