Lemoniada z kurkumy

Pyszna, prosta i zdrowa lemoniada z kurkumy. Idealna na lato i nie tylko. Napój można pić również na ciepło jako herbatę, a naprawdę warto, bo zawarta w niej kurkuma charakteryzuje się wieloma cechami prozdrowotnymi.  

Do najważniejszych cech kurkumy należy działanie przeciwzapalne, a jak wiemy przewlekły stan zapalny zachodzący w naszym organizmie może wpływać na powstawanie niektórych chorób. Jednym słowem kurkuma hamuje ich rozwój.

Składniki (2 porcje):

  • 2 cm świeżego imbiru  
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 
  • 2 łyżeczki miodu (ja użyłam miód z imbirem) 
  • mięta do dekoracji 
  • około pół cytryny (sok) 
  • szczypta czarnego pieprzu 

Przygotowanie:

Imbir pokroić na plasterki i zalać 2 szklankami przegotowanej wody (ja plasterki dodatkowo rozbijam tłuczkiem, aby wydobyć jeszcze więcej smaku imbiru). 

Do zaparzonego imbiru (lekko już przestudzonego) dodajemy kurkumę oraz miód i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny według uznania. Następnie chłodzimy lub też pijemy na ciepło. Obie wersje uwielbiam. Do napoju warto także dodać małą szczyptę czarnego pieprzu, jest to ważne, aby kurkumina zawarta w kurkumie miała lepsze działanie.

Lemoniada z kurkumy