Laksa w 15 minut

Zupa laksa pochodzi z Malezji i Singapuru. Jest to aromatyczna zupa kokosowa z dodatkiem ryżowych makaronów, mięsa lub owoców morza, oraz różnorodnych przypraw takich jak trawa cytrynowa, galangal, czy liście limonki. To pyszne danie z pewnością sprawi, że poczujecie się jak w tropikalnym raju! 

Tą, którą przygotowałam dla was zrobicie w tempie ekspresowym. Jest to tak prosta wersja tej zupy, że żal jej nie wypróbować u siebie w domu. Zresztą zobaczcie sami.

Składniki (2 porcje):

  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 łyżka masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 1 łyżeczka bardzo dobrej jakości bulionu z kurczaka
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • sos rybny do smaku
  • sos sojowy do smaku

Ryba:

  • 1 filet z łososia (u mnie tym razem był wędzony, ale może być zwykły)
  • 2 łyżeczki oleju chili
  • 1/4 limonki

Dodatki:

  • makaron ryżowy (gotujemy według przepisu na opakowaniu)
  • tajska bazylia
  • kolendra
  • szczypiorek
  • czerwona papryka pokrojona w paseczki
  • prażona cebulka
  • czarny i biały sezam
  • 1/2 limonki

Rybę smarujemy olejem chili, polewamy sokiem z limonki i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaczynamy zupę, do garnuszka wkładamy pastę curry, masło orzechowe, łyżeczkę bulionu i dwie puszki mleka kokosowego. Bardzo delikatnie gotujemy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sosem rybnym i sosem sojowym. Makaron nakładamy do miseczek, polewamy zupą, układamy pozostałe składniki oraz upieczonego łososia. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego.

Laksa