Zupa laksa pochodzi z Malezji i Singapuru. Jest to aromatyczna zupa kokosowa z dodatkiem ryżowych makaronów, mięsa lub owoców morza, oraz różnorodnych przypraw takich jak trawa cytrynowa, galangal, czy liście limonki. To pyszne danie z pewnością sprawi, że poczujecie się jak w tropikalnym raju!
Tą, którą przygotowałam dla was zrobicie w tempie ekspresowym. Jest to tak prosta wersja tej zupy, że żal jej nie wypróbować u siebie w domu. Zresztą zobaczcie sami.
Składniki (2 porcje):
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżka masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
- 1 łyżeczka bardzo dobrej jakości bulionu z kurczaka
- 2 puszki mleka kokosowego
- sos rybny do smaku
- sos sojowy do smaku
Ryba:
- 1 filet z łososia (u mnie tym razem był wędzony, ale może być zwykły)
- 2 łyżeczki oleju chili
- 1/4 limonki
Dodatki:
- makaron ryżowy (gotujemy według przepisu na opakowaniu)
- tajska bazylia
- kolendra
- szczypiorek
- czerwona papryka pokrojona w paseczki
- prażona cebulka
- czarny i biały sezam
- 1/2 limonki
Rybę smarujemy olejem chili, polewamy sokiem z limonki i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaczynamy zupę, do garnuszka wkładamy pastę curry, masło orzechowe, łyżeczkę bulionu i dwie puszki mleka kokosowego. Bardzo delikatnie gotujemy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sosem rybnym i sosem sojowym. Makaron nakładamy do miseczek, polewamy zupą, układamy pozostałe składniki oraz upieczonego łososia. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego.