Ten, kto wymyślił serek Labneh, powinien być ozłocony za to, że stworzył jedno z najsmaczniejszych i najbardziej wszechstronnych serów na świecie. Pochodzący z Bliskiego Wschodu, serek Labneh to jogurt o gęstej, aksamitnej konsystencji. Oprócz wspaniałego smaku, Labneh jest bogaty w białko, wapń i probiotyki, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu, jest idealnym produktem dla osób dbających o sylwetkę. A przed Wami Labneh z malinami, pędami groszku oraz oliwą z oliwek.
Składniki (2 porcje):
- 500 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- gaza lub bawełniana ściereczka
- pędy groszku
- maliny
- oliwa najwyższej jakości
- chlebki pitta
Jogurt grecki mieszamy z solą. Na przygotowaną gazę lub bawełnianą ściereczkę wylewamy jogurt i układamy w sitku. Zawiązujemy końce i pozostawiamy do odcedzenia w lodówce przez minimum 12 godzin, a najlepiej 24. Im dłużej, tym konsystencja będzie bardziej kremowa.
Po tym czasie rozwijamy gazę i wyjmujemy serek labneh. Teraz dodajemy owoce, pędy, polewamy oliwą i wcinamy z grillowanymi chlebkami. Serek labneh można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Można go podawać jako dip z warzywami lub jako dodatek do kanapek.