Labneh z malinami

Ten, kto wymyślił serek Labneh, powinien być ozłocony za to, że stworzył jedno z najsmaczniejszych i najbardziej wszechstronnych serów na świecie. Pochodzący z Bliskiego Wschodu, serek Labneh to jogurt o gęstej, aksamitnej konsystencji. Oprócz wspaniałego smaku, Labneh jest bogaty w białko, wapń i probiotyki, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu, jest idealnym produktem dla osób dbających o sylwetkę. A przed Wami Labneh z malinami, pędami groszku oraz oliwą z oliwek.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gaza lub bawełniana ściereczka
  • pędy groszku
  • maliny
  • oliwa najwyższej jakości
  • chlebki pitta

Jogurt grecki mieszamy z solą. Na przygotowaną gazę lub bawełnianą ściereczkę wylewamy jogurt i układamy w sitku. Zawiązujemy końce i pozostawiamy do odcedzenia w lodówce przez minimum 12 godzin, a najlepiej 24. Im dłużej, tym konsystencja będzie bardziej kremowa.

Po tym czasie rozwijamy gazę i wyjmujemy serek labneh. Teraz dodajemy owoce, pędy, polewamy oliwą i wcinamy z grillowanymi chlebkami. Serek labneh można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Można go podawać jako dip z warzywami lub jako dodatek do kanapek.

Labneh z malinami
Labneh z malinami