Już od dawna chciałam zrobić takie kwiatki cukinii w cieście i w końcu spełniło się moje kulinarne marzenie. Powiem Wam tylko tyle…jejku, jakie to było pyszne! Delikatne, chrupiące, cudowne. Ja do tego zrobiłam sos tatarski z jogurtu greckiego, kaparów, korniszonów, cebulki oraz chili, ale sprawdzą się też inne sosy. A do zrobienia tych pyszności potrzebujecie zaledwie kilku składników.
Składniki (1 porcja):
- 5 łyżek mąki (u mnie razowa żytnia)
- 100 ml wody gazowanej
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- około 5-6 kwiatków cukinii
Dodatkowo:
- olej do smażenia, np.rzepakowy
Mąkę łączymy z wodą gazowaną oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni, tak na 1 cm głębokości. Oczyszczone kwiaty cukinii (sprawdzamy, czy w środku nie siedzi sobie jakiś 🐝 owad :)) zanurzamy w cieście. Gdy olej jest gorący, delikatnie kładziemy kwiatki i smażymy chwilę (do zrumienienia z każdej strony). Wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem tatarskim. Mniam!