Kurczak z sosem mango

Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, to polecam wam mój pomysł na zjedzenie go troszkę inaczej niż zwykle, czyli wraz z dodatkiem w postaci pysznego sosu mango. Dokładnie takiego jaki robię do katsu curry. Pieczony kurczak zyskuje fajnego, egzotycznego charakteru, którym możecie zaskoczyć swoich domowników. Słodkawy sos mango idealnie komponuje się z rozpływającym się w ustach pieczonym kurczakiem, a ulubiona sałatka podkreśla smak całego dania.

Składniki (3-4 porcje):

Kurczak: 

  • 1 ekologiczny kurczak około 1.5 kg 
  • sól morska, pieprz 
  • pęczek tymianku 
  • 1 duża cytryna przekrojona na pól 
  • oliwa do pieczenia  
  • 1 łyżka klarowanego masła 
  • 2 ząbki czosnku  

Sos mango:  

  • 1 mała obrana cebula w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 cm imbiru 
  • olej arachidowy 
  • 1 łyżeczkę przyprawy curry, garam masala oraz kurkumy 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka mirin 
  • 1 łyżeczka sosu tamari lub sojowego 
  • 1 mango plus 1 łyżka chutneya z mango 

Sałatka: 

  • paczka rukwi wodnej  
  • oliwa z oliwek 
  • sok z cytryny 
  • pieprz 

Przygotowanie:

Kurczak: 

Piec nagrzać do 220°C. Posmarować kurczaka oliwą do pieczenia oraz bardzo dokładnie solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy 1 cytrynę, 2 ząbki czosnku wraz ze skórką oraz 1 łyżkę klarowanego masła i umyty pęczek tymianku. Kurczaka wkładamy do pieca i zmniejszamy temperaturę do 170°C. Pieczemy około 1,5 godziny w zależności od wielkości kurczaka. Co jakiś czas polewamy kurczaka sosem z pieczenia.    

Sos:  

Na olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, przetarty imbir oraz przyprawy. Doprawiamy octem, mirin oraz sosem tamari. Dodajemy obrane i pokrojone mango i chutney. Gotujemy następne 10 minut. Po tym czasie blendujemy sos. 

Gotowego kurczaka kroimy na części, podajemy wraz z sosem i dodatkami w postaci sałatki z rukwi wodnej z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Kurczak z sosem mango