Kurczak z rabarbarem

W jakiej roli bardziej lubicie rabarbar czy słodko, czy wytrawnie? Jeśli na słodko, mam nadzieję jednak, że potrawa, którą przygotowałam dla Was, czyli kurczak z rabarbarem słodko-kwaśny zachęci Was na tyle, by w tym roku wypróbować także takie smaki. Co myślicie?

Składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 skrzydełka, 2 udka i 2 piersi z kurczaka (wraz ze skórą)
  • sól, pieprz
  • 2 małe cebule (u mnie biała i czerwona)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 mniejsze, bardzo dojrzałe pomidory
  • 400 gramów rabarbaru
  • około 3-4 łyżki miodu
  • sok z 2 limonek

Kurczaka solimy i pieprzymy. Smażymy na oliwie na złoty kolor z dwóch stron. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy cebulę w piórka, odrobinę soli, a po chwili posiekany czosnek. Gdy warzywa się podsmażą doprawiamy lekko pieprzem i wrzucamy pomidory pokrojone w ósemki, sok z limonek i oczyszczony, posiekany rabarbar oraz miód. Całość zalewamy 400 ml gorącej, przegotowanej wody. Kurczaka przenosimy do warzyw, przykrywamy i dusimy około 1.25 minut. Po tym czasie sprawdzamy smak. Doprawiamy w razie potrzeby lub dodajemy więcej miodu czy soku z limonki. Najlepiej smakuje z ryżem! Smacznego!

Kurczak z rabarbarem