Jeśli szukacie pomysłu na pyszne danie, które jest zarówno mega zdrowe, jak i szybkie w przygotowaniu, to koniecznie musicie spróbować kurczaka black bean po chińsku! To danie, które idealnie łączy w sobie smakowite kawałki soczystego kurczaka z aromatycznym sosem black bean. Co więcej, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i zajmie Ci tylko chwilę. Gotowy posiłek jest nie tylko pełen smaku i aromatu, ale również bogaty w składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowia. Przygotowanie kurczaka black bean po chińsku to doskonały sposób na szybki i smaczny obiad, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w paski
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki azjatyckiego czarnego sosu fasolowego np. Lee Kum Kee
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego lub z sezamu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- czerwona papryczka chili, posiekana
- po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki, kroimy w większe kawałki
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 1/2 kubka zimnej wody
Dodatkowo na koniec:
- czerwona papryczka chili, posiekana dla dodatkowej ostrości oraz kolendra
Do kawałków kurczaka dodajemy sos sojowy, sos fasolowy i miód i dokładnie mieszamy, aby dobrze je zamarynować. Odstawiamy na około 15-20 minut.
W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, chili i smażymy przez kilka sekund, aż zacznie pachnieć.
Dodajemy cebulę oraz paprykę. Smażymy przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
Dodajemy kurczaka wraz z marynatą do rondla lub woka. Smażymy przez około 5 minut, aż kurczak będzie dobrze przypieczony z każdej strony.
Dolewamy pół kubka wody wraz z mąką ziemniaczaną. Gotujemy aż sos zgęstnieje, dodając w razie potrzeby wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy delikatnie pieprzem.
Podajemy kurczaka w sosie black bean jako danie główne z ryżem z dodatkiem chili, kolendry oraz czarnego sezamu.