Kurczak tymiankowy

Jeśli miałabym wymienić swoje ulubione potrawy, to bez wahania ten kurczak znalazłby się na górze mojej listy. A do tego zrobienie tej potrawy jest banalnie proste. Robię go w domu przynajmniej raz w miesiącu już dobre dziesięć lat i jeszcze mi się nie znudził. Użyte w tej potrawie składniki, tworzą bardzo ciekawy smak, jak dla mnie jeden z lepszych smaków jakie jadłam. Takimi magicznymi składnikami w tej potrawie jest świeży tymianek oraz czarne oliwki. Niestety, jeśli nie mamy świeżego tymianku, a suszony, to niestety, ale to już będzie inny smak i inna potrawa. Dlatego zachęcam Was do wyruszenia na zakupy w celu znalezienia tymianku. Jeśli już mamy zgromadzone składniki to możemy przejść dalej. 

Składniki (6 porcji):

  • 1 ekologiczny kurczak 
  • pół czerwonej cebuli 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka 
  • 200 gramów wypestkowanych czarnych oliwek 
  • 35 pomidorków cherry (mogą być żółte i czerwone) 
  • pęczek tymianku 
  • 300 ml bardzo dobrego organicznego bulionu z kurczaka 
  • sól morska oraz świeżo mielony czarny pieprz 

Przygotowanie:

Piec nagrzać do temperatury 180°C. Kurczaka dokładnie posolić i popieprzyć. Włożyć do żeliwnego garnka. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, tak samo paprykę. Dodać obrany i posiekany czosnek. Składniki dodać do kurczaka. Obłożyć pomidorkami oraz oliwkami. Dodać tymianek, ale uwaga, same tylko listki. Zalać gorącym bulionem. Przykryć naczynie i wstawić do pieca na 1h i 45 minut.   

W międzyczasie ugotować ryż. Wyjąć kurczaka i pokroić na części. Sos zmiksować. Można zostawić trochę warzyw w całości. Podawać z ryżem. Całość polać sosem. Smacznego.  

Kurczak tymiankowy