Marbella, to miasto położone na wybrzeżu Costa del Sol w południowej Hiszpanii. Mogłoby się wydawać, że danie to jest w pełni hiszpańskie. Marynata, używana do tego dania, zawiera ocet i oregano – typowe połączenie stosowane w hiszpańskiej kuchni do marynowania ryb, wieprzowiny lub drobiu. Jednak dodatek śliwek niekoniecznie jest hiszpański, wydaje się, że jest on inspirowany kuchnią marokańską i tradycyjnym daniem tagine.
Niezależnie od pochodzenia tego wyjątkowego dania, jedno jest pewne – smakuje ono wybornie i rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, teraz jest doskonały moment, aby to zmienić.
Jedną z cech tego przepisu jest jego łatwość przygotowania. Potrzebne będą dwie małe kurczaki, które zostaną pokrojone na cztery części. Następnie marynujemy je przez noc lub dłużej, a potem wkładamy do żeliwnego lub żaroodpornego naczynia, dodajemy cukier i wino i pieczemy, aż będą miękkie i złote. I to wszystko!
To danie najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa i lampki białego, wytrawnego wina.
Składniki (4 porcje)
- 1 duży kurczak podzielony na 4 części- udka oraz piersi ze skrzydełkami (korpus wycinamy, możemy go wykorzystać do zrobienia bulionu)
Marynata:
- ½ główki czosnku (obrane i starte)
- 2 łyżki suszonego oregano
- sól morska oraz pieprz
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 160 gramów wypestkowanych zielonych oliwek
- 150 gramów suszonych śliwek
- 90 gramów kaparów
- 3 suszone liście laurowe
- pęczek natki pietruszki
Następnego dnia:
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ½ szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie:
1. Kurczaka marynujemy przez minimum 24 godziny we wszystkich składnikach marynaty w lodówce, pod przykryciem. Co jakiś czas możemy go odwracać, aby równomiernie przeszło aromatami.
2. Następnego dnia przygotowujemy sos z wina i cukru, którym polewamy kurczaka.
3. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w temperaturze 180 stopni góra-dół, przez około godziny dwadzieścia minut do półtorej, w zależności od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Kurczaka warto co jakiś czas polewać sosem. Powinien mieć piękną, złotą skórkę z góry, a jednocześnie być miękki i rozpływający się w ustach.