Kurczak Marbella

Marbella, to miasto położone na wybrzeżu Costa del Sol w południowej Hiszpanii. Mogłoby się wydawać, że danie to jest w pełni hiszpańskie. Marynata, używana do tego dania, zawiera ocet i oregano – typowe połączenie stosowane w hiszpańskiej kuchni do marynowania ryb, wieprzowiny lub drobiu. Jednak dodatek śliwek niekoniecznie jest hiszpański, wydaje się, że jest on inspirowany kuchnią marokańską i tradycyjnym daniem tagine.

Niezależnie od pochodzenia tego wyjątkowego dania, jedno jest pewne – smakuje ono wybornie i rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, teraz jest doskonały moment, aby to zmienić.

Jedną z cech tego przepisu jest jego łatwość przygotowania. Potrzebne będą dwie małe kurczaki, które zostaną pokrojone na cztery części. Następnie marynujemy je przez noc lub dłużej, a potem wkładamy do żeliwnego lub żaroodpornego naczynia, dodajemy cukier i wino i pieczemy, aż będą miękkie i złote. I to wszystko!

To danie najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa i lampki białego, wytrawnego wina.

Składniki (4 porcje)

  • 1 duży kurczak podzielony na 4 części- udka oraz piersi ze skrzydełkami (korpus wycinamy, możemy go wykorzystać do zrobienia bulionu) 

Marynata: 

  • ½ główki czosnku (obrane i starte) 
  • 2 łyżki suszonego oregano 
  • sól morska oraz pieprz  
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina 
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek 
  • 160 gramów wypestkowanych zielonych oliwek 
  • 150 gramów suszonych śliwek 
  • 90 gramów kaparów 
  • 3 suszone liście laurowe
  • pęczek natki pietruszki

Następnego dnia: 

  • ½ szklanki białego wytrawnego wina 
  • ½ szklanki brązowego cukru 

Przygotowanie:

Przygotowanie:

1. Kurczaka marynujemy przez minimum 24 godziny we wszystkich składnikach marynaty w lodówce, pod przykryciem. Co jakiś czas możemy go odwracać, aby równomiernie przeszło aromatami.

2. Następnego dnia przygotowujemy sos z wina i cukru, którym polewamy kurczaka.

3. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w temperaturze 180 stopni góra-dół, przez około godziny dwadzieścia minut do półtorej, w zależności od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Kurczaka warto co jakiś czas polewać sosem. Powinien mieć piękną, złotą skórkę z góry, a jednocześnie być miękki i rozpływający się w ustach.

Kurczak Marbella