To pyszne curry to już u nas, można powiedzieć, tradycja jak niedzielny rosół. Robię je bardzo często a potrawa ta należy do jednej z naszych ulubionych. Jest bardzo pożywna a do tego zawiera mnóstwo zdrowych składników jak orzechy nerkowca, limonka czy też mleko kokosowe. Wszystko razem komponuje się w przepyszny sos o lekko limonkowym, orzeźwiająco-ostrym smaku. Bardzo ważne jest, aby zamarynować kruczka dzień wcześniej, aby mięso było aromatyczne i łączyło się z curry i innymi składnikami. Jako dodatek to już wszystko zależy od was. U nas często jest to brązowy lub czarny ryż, lub tez komosa ryżowa. Zaskoczcie swoich domowników odrobiną tajskiego w swoim domu i wypróbujcie ten przepis w najbliższy wolny dzień na kucharzenie w kuchni.
Składniki (6-8 osób):
- 1 kg ekologicznych piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 trawy cytrynowe
- 2 limonki
- 4 suszone listki limonki
- pieprz oraz sól himalajska
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki średnio ostrej przyprawy curry
- 3 papryczki chili (czerwone)
Następnego dnia:
- 2 garście orzechów nerkowca
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 mała cebula
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 gramów czarnego ryżu
Przygotowanie:
Umyte piersi kroimy w kostkę 3cm na 3cm. Wkładamy do metalowej miski i wrzucamy do nich obrany i starty czosnek, a następnie trawę cytrynową (lekko rozbitą tłuczkiem do mięsa), sok z dwóch limonek oraz listki limonki, sól i pieprz, olej kokosowy, przyprawę curry oraz 3 posiekane w plasterki chili. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i wstawiamy zakryte folią do lodówki na noc. Następnego dnia całość wykładamy do rondla i smażymy około 10 minut wraz z obraną i posiekaną cebulą. Dodajemy orzechy. Smażymy kolejne 3 minuty na małym ogniu. Zalewamy mlekiem i przykrywamy. Dusimy około 40 minut na małym ogniu. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Do miseczek nakładamy ryż, sos a cale danie przystrajamy posiekaną kolendrą oraz szczypiorkiem.