Kremowa burrata z pieczonymi nektarynkami

To danie to idealne połączenie kremowej burraty z delikatnie karmelizowanymi nektarynkami, chrupiącym ogórkiem oraz szynką parmeńską. Sałatka ma bogaty smak i różnorodną teksturę. Dodatek świeżego tymianku i dressingu balsamicznego podkreśla jeszcze bardziej smak i aromat. A te wszystkie składniki razem tworzą smakowitą kombinację, która doskonale pasuje do ulubionego pieczywa.

Składniki:

  • 2 nektarynki, pokrojone na kawałki
  • oliwa z oliwek
  • syrop klonowy 
  • 2 kulki burraty
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • kilka listków świeżego tymianku
  • 1/2 średniego ogórka, pokrojonego wzdłuż na cienkie paski

Dressing balsamiczny:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Instrukcje:

1. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki nektarynek. 

2. Skrop je mieszanką oliwy i syropu klonowego, starając się równomiernie je pokryć.

3. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz nektarynki przez około 10-15 minut, aż staną się miękkie i lekko karmelizowane.

4. Rozłóż kulki burraty na talerzu. 

5. Dodaj wstążki świeżego ogórka, szynkę parmeńską oraz upieczone nektarynki wraz z sokiem, który powstał podczas pieczenia. 

6. Posyp sałatkę listkami tymianku.

7. Na koniec polej dressingiem balsamicznym oraz delikatnie popieprz danie.

Kremowa burrata z pieczonymi nektarynkami