Seler choć powszechnie znany, używany jest w kuchni dość rzadko i zazwyczaj jako dodatek do sałatek, czy też włoszczyzna do rosołu. A szkoda, bo ma bardzo ciekawy smak oraz wiele właściwości zdrowotnych. Jego orzechowy posmak sprawia, że idealnie smakuje na zimno w roli surówki, ale też sprawdzi się w daniach na ciepło.
Składniki (4-5 porcji)
- 1 litr domowego bulionu warzywnego, bądź też z kurczaka
- 700 gramów obranego i umytego korzenia selera
- oliwa do smażenia
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz
- orzechy włoskie
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- świeża szałwia (po 2 listki na każdy talerz)
Przygotowanie:
Seler kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie przez 5 minut. Przekładamy do gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Miksujemy (blenderem) całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie przesmażamy na oliwie do smażenia listki szałwii (po parę sekund). Gotową zupę dekorujemy szałwią, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz paroma kroplami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podajemy z kromką świeżego, ulubionego pieczywa.