Krem z selera z szałwią

Seler choć powszechnie znany, używany jest w kuchni dość rzadko i zazwyczaj jako dodatek do sałatek, czy też włoszczyzna do rosołu. A szkoda, bo ma bardzo ciekawy smak oraz wiele właściwości zdrowotnych. Jego orzechowy posmak sprawia, że idealnie smakuje na zimno w roli surówki, ale też sprawdzi się w daniach na ciepło.

Składniki (4-5 porcji)

  • 1 litr domowego bulionu warzywnego, bądź też z kurczaka
  • 700 gramów obranego i umytego korzenia selera
  • oliwa do smażenia
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeża szałwia (po 2 listki na każdy talerz)

Przygotowanie:

Seler kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie przez 5 minut. Przekładamy do gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Miksujemy (blenderem) całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie przesmażamy na oliwie do smażenia listki szałwii (po parę sekund). Gotową zupę dekorujemy szałwią, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz paroma kroplami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podajemy z kromką świeżego, ulubionego pieczywa.

Krem z selera z szałwią