Pyszny krem pomidorowy to przede wszystkim dobre pomidory. Dojrzałe, czerwone i słodkie. W ten sposób zupa, którą zrobimy będzie pyszna.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg różnego rodzaju pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- szklanka domowego rosołu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeża bazylia
- śmietana 30%
- świeże pieczywo
Pomidory myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy oliwę w garnku i dusimy pomidory oraz czosnek przez około 10-15 minut. Podlewamy rosołem. Na samym końcu blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, koncentratem i sokiem z cytryny. Podajemy wraz ze świeżą bazylią, kleksem śmietany oraz pysznym pieczywem. Smacznego.