Krem pieczarkowy

Poniedziałki mają to do siebie, że u mnie zawsze zostaje rosół, z którego może powstać nieskończenie wiele pysznych zup. Jak np. ten pyszny pieczarkowy krem. Nie wymaga wiele wysiłku i czasu, a efekt naprawdę idealny.

Składniki (2 porcje):

  • 600 gramów pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr domowego bulionu z kurczaka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 ml śmietany do zupy 12%
  • 1 kromka ciemnego chleba tostowego z ziarnami
  • natka pietruszki według uznania
  • wędzony łosoś według uznania

Pieczarki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na pół. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy. Zaczynamy od przesmażenia cebuli na maśle aż się zeszkli, dodajemy czosnek i pieczarki. Solimy i pieprzymy pieczarki, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy 15 minut i blendujemy zupę na krem. Dodajemy zahartowaną zupą śmietanę oraz   doprawiamy do smaku. Na koniec przed samym podaniem wrzucamy chleb do tostera, gdy jest podpieczonym, kroimy w kostkę i dekorujemy zupę. Dodatkowo podajemy z posiekanym plasterkiem wędzonego łososia.

Krem pieczarkowy