Poniedziałki mają to do siebie, że u mnie zawsze zostaje rosół, z którego może powstać nieskończenie wiele pysznych zup. Jak np. ten pyszny pieczarkowy krem. Nie wymaga wiele wysiłku i czasu, a efekt naprawdę idealny.
Składniki (2 porcje):
- 600 gramów pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr domowego bulionu z kurczaka
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 100 ml śmietany do zupy 12%
- 1 kromka ciemnego chleba tostowego z ziarnami
- natka pietruszki według uznania
- wędzony łosoś według uznania
Pieczarki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na pół. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy. Zaczynamy od przesmażenia cebuli na maśle aż się zeszkli, dodajemy czosnek i pieczarki. Solimy i pieprzymy pieczarki, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy 15 minut i blendujemy zupę na krem. Dodajemy zahartowaną zupą śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Na koniec przed samym podaniem wrzucamy chleb do tostera, gdy jest podpieczonym, kroimy w kostkę i dekorujemy zupę. Dodatkowo podajemy z posiekanym plasterkiem wędzonego łososia.