Zupy krem można robić na nieskończenie wiele sposobów. Są proste i bardzo zdrowe. A do tego smaczne i rozgrzewające. Ja uwielbiam by dodać do takiej zupy tzw. wisienkę na torcie w postaci nasion, grzanek, jajka czy innych pyszności. W tym przypadku możecie się tu rozkoszować smakiem rukwi wodnej, oliwy truflowej, wędzonego łososia oraz nasion słonecznika. Ale z tymi dodatkami możecie eksperymentować. Dawać takie, które lubicie i które są wam dostępne.
Składniki (4 porcje):
- 2 litry bulionu domowego warzywnego bądź drobiowego
- 2 małe kalafiory
- sól oraz świeżo zmielona pieprz
- nasiona słonecznika według uznania
- wędzony łosoś według uznania
- rukiew wodna według uznania
- oliwa truflowa według uznania
Przygotowanie:
Na gorący bulion wrzucamy umyty i pokrojony na różyczki kalafior. Gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy na talerze i dekorujemy dodatkami według uznania. Podajemy z tostami z ulubionego pieczywa.