Kotlety mielone należą do jednych z moich ulubionych dań, dlatego lubię z nimi eksperymentować i robić ich różne wersje. Od wieprzowych, poprzez drobiowe aż do wegańskich czy też wegetariańskich. Tajemnicą wszystkich mielonych jest świeża cebula, dobry, świeżo mielony pieprz oraz zioła. Tych składników nie może zabraknąć robiąc jakikolwiek typ kotleta mielonego. Kotlety jaglane będą jeszcze lepsze na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się ze sobą „przegryzą”. Idealnie wręcz smakują z zielonym sosem tatarskim albo domowym burgerem wraz z dodatkami.
Składniki (3-4 porcje):
Kotlety:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ małego kalafiora (zmiksować w robocie kuchennym)
- 2 cebule (zmiksować w robocie kuchennym)
- 3 ząbki czosnku (zetrzeć)
- 2 jajka
- sól morska oraz świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu tamari
- pęczek natki pietruszki – posiekać
- 2 łyżki bułki tartej
Sos tatarski:
- 10 korniszonów
- 1 łyżka kaparów
- ½ sałaty rzymskiej
- 250 ml jogurtu greckiego
- ½ cytryny (sok)
- sól oraz pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Możemy dodatkowo całość przepuścić raz przez maszynkę do mielenia. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Uformowane kotlety ułożyć na papierze pergaminowym, każdy osobno. Piec około 30 minut z jednej strony, następnie delikatnie odwrócić i piec kolejne 10 minut.
W międzyczasie przygotować sos tatarski. Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym oraz doprawić do smaku. Wstawić na 10 minut do lodówki. Podawać wraz gorącymi kotletami. Sos skropić paroma kroplami oliwy z oliwek.