Tortille to placki kukurydziane, które towarzyszą prawie każdemu meksykańskiemu daniu. Smaruje się je dowolnym farszem bądź też nakłada nimi jedzenie, nie używając wtedy sztućców. Posiekane tortille w paski zastępują makaron w zupie, nafaszerowane, zawinięte i upieczone to enchiladas, usmażone to tacos, a grillowane- quesadillas. Podstawą kuchni meksykańskiej jest kukurydza, mięso oraz fasola. A to wszystko w towarzystwie dużej ilości warzyw i ostrych przypraw jak papryka. Kolorowe tortille to pomył na pyszny obiad w meksykańskim stylu, który zachęca do eksperymentowania ze składnikami.
Użyte tu mięso to szarpana wieprzowina, tym razem poddana modyfikacji w stylu meksykańskim.
Składniki
Mięso:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- sól oraz pieprz
- 3 łyżki salsy meksykańskiej
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 cebuli (obrać i posiekać)
- 3 ząbki czosnku (zetrzeć)
Guacamole:
- 2 awokado
- sok z dwóch limonek
- 1 papryczka chili
- pół białej cebuli
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 pomidor
- pęczek kolendry
Dodatki:
- 10 placków tortilla
- pomidorki
- czerwona kapusta
- kolendra
- jogurt naturalny
- ostry sos tabasco
Przygotowanie:
Składniki połączyć i dokładnie wysmarować mięso. Marynować przez noc. Umieścić mięso w żeliwnym garnku, zamknąć i piec przez około 5 godzin w temperaturze 140°C. Gotowe mięso łatwo rozerwać widelcem. Z takiego kawałka wyjdzie bardzo dużo tortilli. Mięso można również mięso wykorzystać też do innych dań.
Do tortilli użyłam również guacamole. Wszystkie składniki guacamole (oprócz kolendry) wkładamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Pamiętamy, aby po obraniu awokado szybko skropić je sokiem z limonki, aby zachować jego piękny, zielony kolor. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Tortille lekko grillujemy, układamy szarpane mięso, guacamole oraz pomidorki, naturalny jogurt, szatkowaną kapustę, mały kleks tabasco, kolendrę oraz sok z limonki. Zawijamy i rozkoszujemy się daniem.