Tym razem przepis na pyszne i aromatyczne klopsiki inspirowane kuchnią marokańską. To danie o intensywnym smaku i oryginalnych połączeniach smakowych, które na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki (2-3 porcje):
- 500g mięsa mielonego z kurczaka lub jagnięcego
- 1 łyżka pasty harissa (u mnie z płatkami róży)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka przyprawy sumak
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki posiekanych drobno pistacji
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 360g jogurtu naturalnego
- 1 marynowana, drobno posiekana mała cytryna
- kilka listków sałaty
- kilka gałązek kolendry i mięty
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plastry
Przygotowanie:
1. W dużym misce wymieszaj mięso mielone z pastą harissa, oregano, przyprawą sumak, kminem rzymskim, posiekanymi pistacjami, jajkiem, solą i pieprzem. Dobrze wyrób składniki, aby wszystko się połączyło.
2. Na dużą patelnię z grubym dnem dodaj olej rzepakowy i rozgrzej go na średnim ogniu.
3. Formuj małe klopsiki z przygotowanej mieszanki mięsnej i układaj je na rozgrzanej patelni. Smaż klopsiki z obu stron, aż będą złociste i dobrze przysmażone.
4. Przełóż usmażone klopsiki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut, aby klopsiki doszły. (Można przykryć klopsiki podczas pieczenia w piekarniku dla zachowania wilgoci, ale jeśli wolimy bardziej chrupiącą skórkę, pieczemy bez przykrycia)
5. W międzyczasie przygotuj dodatki. Posiekaj drobno marynowaną cytrynę oraz posiekaj na mandolinie cebulę.
6. Na talerzach ułóż jogurt, kilka listków sałaty, na to połóż po 3 klopsiki, cebulę, ziela, cytrynę. Dopraw wszystko pieprzem i dodaj kleks pasty harissa. Na koniec popieprz do smaku.
7. Możesz podawać klopsiki z jogurtem i dodatkowo np. z ryżem lub kaszą kuskus.
Smacznego!