Klopsiki z pastą harissa na jogurcie z cytrynami

Tym razem przepis na pyszne i aromatyczne klopsiki inspirowane kuchnią marokańską. To danie o intensywnym smaku i oryginalnych połączeniach smakowych, które na pewno przypadnie Wam do gustu. 

Składniki (2-3 porcje):

  • 500g mięsa mielonego z kurczaka lub jagnięcego
  • 1 łyżka pasty harissa (u mnie z płatkami róży)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki posiekanych drobno pistacji
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 360g jogurtu naturalnego
  • 1 marynowana, drobno posiekana mała cytryna
  • kilka listków sałaty
  • kilka gałązek kolendry i mięty
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plastry

Przygotowanie:

1. W dużym misce wymieszaj mięso mielone z pastą harissa, oregano, przyprawą sumak, kminem rzymskim, posiekanymi pistacjami, jajkiem, solą i pieprzem. Dobrze wyrób składniki, aby wszystko się połączyło.

2. Na dużą patelnię z grubym dnem dodaj olej rzepakowy i rozgrzej go na średnim ogniu.

3. Formuj małe klopsiki z przygotowanej mieszanki mięsnej i układaj je na rozgrzanej patelni. Smaż klopsiki z obu stron, aż będą złociste i dobrze przysmażone.

4. Przełóż usmażone klopsiki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut, aby klopsiki doszły. (Można przykryć klopsiki podczas pieczenia w piekarniku dla zachowania wilgoci, ale jeśli wolimy bardziej chrupiącą skórkę, pieczemy bez przykrycia) 

5. W międzyczasie przygotuj dodatki. Posiekaj drobno marynowaną cytrynę oraz posiekaj na mandolinie cebulę.

6. Na talerzach ułóż jogurt, kilka listków sałaty, na to połóż po 3 klopsiki, cebulę, ziela, cytrynę. Dopraw wszystko pieprzem i dodaj kleks pasty harissa. Na koniec popieprz do smaku.

7. Możesz podawać klopsiki z jogurtem i dodatkowo np. z ryżem lub kaszą kuskus.

Smacznego!

Klopsiki z pastą harissa na jogurcie z cytrynami