Prosty do wykonania, pyszny o pięknym zapachu przypraw korzennych. Praktycznie nie trzeba wiele wysiłku i mamy coś do popołudniowej kawy, a zapach unoszący się w domu jest po prostu apetyczny. Przekonajcie się o tym sami.
Składniki (porcje 6):
- 100 gramów startego razowego chleba bądź
- mąki razowej do chleba (przesiać)
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 7 jajek
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 150 gramów wcześniej namoczonych w alkoholu lub soku rodzynek (u mnie sok wiśniowy)
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki do obsypania rodzynek
- po szczypcie cynamonu, goździków i soli
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej do formy
Rodzynki płuczemy, osuszamy i oprószamy mąką. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy mąkę razową, bułkę tartą, cynamon, goździki, sól, orzechy i rodzynki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto możemy posypać lekko cukrem. Pieczemy 1.10 minut w temperaturze 180 °C. Keks podajemy, gdy zupełnie wystygnie.