Prosty do wykonania, pyszny o pięknym zapachu przypraw korzennych. Praktycznie nie trzeba wiele wysiłku i mamy coś do popołudniowej kawy, a zapach unoszący się w domu jest po prostu apetyczny. Przekonajcie się o tym sami.

Składniki (porcje 6):

  • 100 gramów startego razowego chleba bądź
  • mąki razowej do chleba (przesiać)
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 7 jajek
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 150 gramów wcześniej namoczonych w alkoholu lub soku rodzynek (u mnie sok wiśniowy)
  • 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki do obsypania rodzynek
  • po szczypcie cynamonu, goździków i soli
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej do formy

Rodzynki płuczemy, osuszamy i oprószamy mąką. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy mąkę razową, bułkę tartą, cynamon, goździki, sól, orzechy i rodzynki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto możemy posypać lekko cukrem. Pieczemy 1.10 minut w temperaturze 180 °C. Keks podajemy, gdy zupełnie wystygnie.

Keks