Kedgeree to tradycyjne angielskie danie, które swoje korzenie ma w kuchni indyjskiej. Jest to potrawa z ryżu, gotowanego jaja i ryb, często łososia lub dorsza. Tradycyjnie, ryż podawany jest z dodatkami jak cebula, curry, czosnek i kurkuma, a następnie mieszany z ugotowanymi jajkami i rybą. Niektóre warianty mogą również zawierać dodatki takie jak groszek, koper, kapary lub cytrynę. Kedgeree jest często podawane na śniadanie lub jako danie obiadowe. Jest smaczne, sycące i pełne aromatów. To popularne danie w Wielkiej Brytanii, szczególnie w czasie świąt wielkanocnych.Możecie znaleźć różne warianty przepisów na kedgeree, a także dostosować je do swoich preferencji smakowych. Jest to danie, które można łatwo przygotować w domu i eksperymentować z różnymi składnikami, aby uzyskać własny unikalny smak. Przed wami moja wersja z kaszą. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję wystarczy wymienić kaszę na ryż.
Składniki (2 porcje):
- 1 obrana i posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1 cytryna
- 10 gramów masła
- mały pęczek kolendry
- 100 gramów kaszy jęczmiennej perłowej
- 300 gramów fileta z białej, wędzonej ryby o zwartym mięsie, np. dorsza lub łupacza
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka średnio ostrej przyprawy curry
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rybę gotujemy wraz z listkami laurowymi w wodzie przez około 10 minut. Możemy do tej samej wody wrzucić jajka i ugotować razem.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozpuszczamy masło i od razu dodajemy cebulę, lekko solimy. Smażymy cebulę na wolnym ogniu do miękkości, następnie dodajemy starty czosnek, a po minucie przyprawę curry. Następnie wlewamy sok z całej cytryny. Ugotowaną kaszę oraz obraną i połamaną na kawałki rybę (bez skóry) dodajemy na patelnię. Bardzo delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dojemy posiekaną kolendrę oraz ugotowane i przekrojone na pól jajka. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.