Kare Ayam

Kuchnia balijska słynie z bogactwa aromatycznych przypraw, a opiera się głównie na ryżu, z dodatkiem mięsa, ryb i owoców morza. Kare Ayam, czyli kurczak curry, to potrawa, którą byłam zachwycona na Bali, dlatego często powtarzam ją w swojej kuchni. Jest pełna aromatów, smaków i kolorów, a do pełni szczęścia brakuje mi tylko znaleźć się na Bali.

Składniki (4 porcje):

  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 1/4 kalafiora

Pasta:

  • 10 orzechów makadamia
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 4 czerwone chili
  • 2 cm obranego imbiru
  • 2 cm obranego galangalu
  • 2 cm obranej świeżej kurkumy

Sos:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 5 szalotek (obrać)
  • 5 liści limonki
  • 2 trawy cytrynowe (rozbić młotkiem)
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sos tamari
  • 1 łyżka soku z limonki

Wszystkie składniki pasty dokładnie miksujemy lub rozgniatamy w moździerzu na pastę. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy pastę około 5 minut. Dodajemy kurkumę w proszku, kolendrę oraz posiekane szalotki. Smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy liście limonki, trawę cytrynową, cukier oraz mleko kokosowe. Dusimy 20 minut. Doprawiamy pieprzem oraz paroma kroplami tamari i sokiem z limonki.

W międzyczasie przyprawiamy kurczaka solą i pieprzem, kroimy w paski i dodajemy do curry, wraz z umytym i pokrojonym na małe różyczki kalafiorem. 

Cale danie podajemy z ugotowanym ryżem z dodatkiem usmażonej na oleju kokosowym szalotki. Cebulki siekamy w piórka i rzucamy na rozgrzany olej, musi być chrupiąca, ale uważajcie, aby jej nie spalić. 

Kare Ayam