Kapusta kiszona ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego potrawy z nią w roli głównej powinniśmy jeść cały rok. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz odpornościowy, jak również reguluje poziom cholesterolu we krwi. Bardzo ważną cechą kapusty jest zawartość dobroczynnych bakterii. W moim domu wszyscy uwielbiamy dania z kapusty, nie tylko kapuśniak, ale też surówki czy soki.
Składniki (3-4 porcje)
- 800 gramów żeberek wieprzowych
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 2 litry wody
- pieprz
- sól
- 1 kg ziemniaków
- 200 gramów kapusty kwaszonej
- 100 gramów kapusty świeżej
- 2 suszone grzyby
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso gotować wraz z włoszczyzną i przyprawami przez około 2,5 godziny. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekane kapustę kiszoną, świeżą oraz grzybki suszone i gotować kolejną godzinę do polaczenia się smaków. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem.