Kapuśniak

Kapusta kiszona ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego potrawy z nią w roli głównej powinniśmy jeść cały rok. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz odpornościowy, jak również reguluje poziom cholesterolu we krwi. Bardzo ważną cechą kapusty jest zawartość dobroczynnych bakterii. W moim domu wszyscy uwielbiamy dania z kapusty, nie tylko kapuśniak, ale też surówki czy soki. 

Składniki (3-4 porcje)

  • 800 gramów żeberek wieprzowych 
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) 
  • 3 ziela angielskie 
  • 2 listki laurowe 
  • 2 litry wody 
  • pieprz 
  • sól 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 200 gramów kapusty kwaszonej  
  • 100 gramów kapusty świeżej 
  • 2 suszone grzyby 
  • natka pietruszki 

Przygotowanie:

Mięso gotować wraz z włoszczyzną i przyprawami przez około 2,5 godziny. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekane kapustę kiszoną, świeżą oraz grzybki suszone i gotować kolejną godzinę do polaczenia się smaków. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem.

Kapuśniak