Kuchnię chińską cenię najbardziej za szybkość w przygotowywaniu dań oraz świeżość składników. Chrupiące, krótko smażone warzywa czy owoce stir-fry, to właśnie takie jakie lubię najbardziej. W tym daniu słodycz przenika się z kwaśnym smakiem, tworząc idealnie zgrane smaki. Przekonajcie się sami.
Składniki (2 porcje):
- 2 piersi z kaczki bez skóry
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka octu sherry lub kokosowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej kokosowy 100 ml
- 3 cm świeżego, startego imbiru
- 1 czerwona papryka
- 100 gramów ananasa
- sok pomarańczowy z 2 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka tamari lub sosu sojowego
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki miodu
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Kaczkę kroimy w cienkie paseczki, a następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz octem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa i owoce. Myjemy je, obieramy i kroimy według uznania. Ja lubię dość grube kawałki.
Na woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kaczkę. Smażymy chwilę i zdejmujemy na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucamy starty imbir, a po chwili paprykę i ananasa. Smażymy krotką chwilę (około minuty) i dodajemy kaczkę, sok pomarańczowy, z limonki oraz sos tamari i miód. Dokładnie mieszamy do zgęstnienia sosu. Podajemy wraz z ryżem, świeżą pomarańczą oraz kolendrą. Do tego dania świetnie pasuje sałatka ze świeżych warzyw z octem kokosowym oraz olejem sezamowym.