Kaczka z owocami

Kuchnię chińską cenię najbardziej za szybkość w przygotowywaniu dań oraz świeżość składników. Chrupiące, krótko smażone warzywa czy owoce stir-fry, to właśnie takie jakie lubię najbardziej. W tym daniu słodycz przenika się z kwaśnym smakiem, tworząc idealnie zgrane smaki. Przekonajcie się sami.

Składniki (2 porcje):

  • 2 piersi z kaczki bez skóry
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżka octu sherry lub kokosowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej kokosowy 100 ml
  • 3 cm świeżego, startego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 100 gramów ananasa
  • sok pomarańczowy z 2 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka tamari lub sosu sojowego
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki miodu
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Kaczkę kroimy w cienkie paseczki, a następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz octem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa i owoce. Myjemy je, obieramy i kroimy według uznania. Ja lubię dość grube kawałki.

Na woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kaczkę. Smażymy chwilę i zdejmujemy na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucamy starty imbir, a po chwili paprykę i ananasa. Smażymy krotką chwilę (około minuty) i dodajemy kaczkę, sok pomarańczowy, z limonki oraz sos tamari i miód. Dokładnie mieszamy do zgęstnienia sosu. Podajemy wraz z ryżem, świeżą pomarańczą oraz kolendrą. Do tego dania świetnie pasuje sałatka ze świeżych warzyw z octem kokosowym oraz olejem sezamowym.

Kaczka z owocami