Jogurt naturalny to doskonałe źródło białka oraz witamin B2, B12 oraz D. Zawiera również wapń, magnez i potas. Jogurt to także naturalny antybiotyk, który korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Zawiera przyjazne bakterie, które wspomagają naszą florę bakteryjną, wspomagając funkcjonowanie nie tylko układu trawiennego, ale i całego organizmu, poprawiając naszą odporność. W czasie stresującego dla nas czasu, czy po przebytej chorobie jest to szczególnie ważne, aby nasza flora bakteryjna była odbudowywana w naturalny sposób. Ale również na co dzień powinniśmy o tym pamiętać. 

Ponieważ smakowe jogurty kupne zawierają bardzo duże ilości cukru, wybieram zawsze opcję przygotowania ich w domu. Tym razem dwuwarstwowy jogurt czekoladowo-kokosowy.  

Składniki (3 porcje):

Pierwsza warstwa: 

  • 500 ml naturalnego jogurtu greckiego, ekologicznego 
  • 1 łyżka proszku karob  
  • 2 łyżki miodu 

Druga warstwa: 

  • 500 ml naturalnego jogurtu greckiego, ekologicznego 
  • 4 łyżki naturalnej kawy kokosowej  

Dodatki:  

  • ulubione masło orzechowe (ja użyłam masła kokosowo-migdałowego) 
  • owoce według uznania 

Przygotowanie:

Karob rozrabiamy z miodem i paroma łyżkami ciepłej wody. Dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Pierwszą warstwę układamy do połowy szklanek i wstawiamy na chwilę do lodówki.  

Kawę kokosową również rozrabiamy z paroma łyżkami ciepłej wody, łączymy z jogurtem i napełniamy szklanki. Na górze układamy po 1 łyżce masła orzechowego i owoce. Smacznego. 

Jogurt domowy