Jogurt naturalny to doskonałe źródło białka oraz witamin B2, B12 oraz D. Zawiera również wapń, magnez i potas. Jogurt to także naturalny antybiotyk, który korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Zawiera przyjazne bakterie, które wspomagają naszą florę bakteryjną, wspomagając funkcjonowanie nie tylko układu trawiennego, ale i całego organizmu, poprawiając naszą odporność. W czasie stresującego dla nas czasu, czy po przebytej chorobie jest to szczególnie ważne, aby nasza flora bakteryjna była odbudowywana w naturalny sposób. Ale również na co dzień powinniśmy o tym pamiętać.
Ponieważ smakowe jogurty kupne zawierają bardzo duże ilości cukru, wybieram zawsze opcję przygotowania ich w domu. Tym razem dwuwarstwowy jogurt czekoladowo-kokosowy.
Składniki (3 porcje):
Pierwsza warstwa:
- 500 ml naturalnego jogurtu greckiego, ekologicznego
- 1 łyżka proszku karob
- 2 łyżki miodu
Druga warstwa:
- 500 ml naturalnego jogurtu greckiego, ekologicznego
- 4 łyżki naturalnej kawy kokosowej
Dodatki:
- ulubione masło orzechowe (ja użyłam masła kokosowo-migdałowego)
- owoce według uznania
Przygotowanie:
Karob rozrabiamy z miodem i paroma łyżkami ciepłej wody. Dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Pierwszą warstwę układamy do połowy szklanek i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Kawę kokosową również rozrabiamy z paroma łyżkami ciepłej wody, łączymy z jogurtem i napełniamy szklanki. Na górze układamy po 1 łyżce masła orzechowego i owoce. Smacznego.