Pora na sałatki to nie tylko wiosna i lato. Dla mnie czas na sałatki trwa cały rok. Uwielbiam wymieniać składniki, dodawać różne owoce czy warzywa i wiem, że zawsze powstanie coś pysznego i nowego. I wcale nie muszą to być skomplikowane sałatki. Mogą to być dobroci do zrobienia w 10 minut, jak np. ta jesienna sałatka.
Składniki (1-2 porcje):
- 4 figi
- 1 brokuł
- 1 mały słoiczek karczochów w oleju
- 1 opakowanie mozzarelli
- mieszanka orzechów
- 4 fioletowe śliwki naszego wyboru
- oliwa z oliwek
- biały ocet
- miód
- pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki a następnie gotujemy 2 minuty we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Odcedzamy i wrzucamy do lodowatej wody z lodem. Wszystkie warzywa dzielimy na części, wyjmujemy pestki ze śliwek i układamy całość na dużym talerzu. W małym słoiczku mieszamy według uznania oliwę, biały ocet, pieprz i odrobinę miodu. Polewamy sałatkę. Na sam koniec posypujemy orzechami i rozrywamy palcami ser. No i podajemy!