Wielkanocne polskie stoły zdają się mówić do nas, że bez jajek chyba nie ma świat wielkanocnych. A sposobów na nie jest nieskończenie wiele. Czy to w tradycyjnej sałatce jarzynowej z majonezem, czy też faszerowane na przeróżne sposoby. A do tego przepisy na faszerowane jajka są bardzo proste. Wystarczy ugotować jajka, połączyć kilka składników w pastę, nafaszerować jajka i postawić na stół. A już chyba najprostsze to ugotowane jajka, podane z majonezowym kleksem. Dlatego również i my w tym roku przygotowujemy naszą wersje faszerowanych jaj. Przygotujemy je wraz z białą kiełbasą i sosem chrzanowym oraz rzeżuchą.
Składniki (8 porcji):
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 2 ugotowane białe kiełbasy dobrej jakości
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
- pęczek rzodkiewki
Przygotowanie:
Z jajek wyjmujemy żółtka. Kiełbasę obieramy i wraz z żółtkami przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy chrzan, jogurt, musztardę, sok cytrynowy oraz sól i pieprz. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Białka jaj wypełniamy przygotowaną pasta. Stawiamy na stół przybrane rzeżuchą.