Jagnięce biryani

Biryani w przeciwieństwie do innych indyjskich faworytów, ma muzułmańskie korzenie. 

Uważa się, że to jednogarnkowe danie, przybyło do Indii wieki temu za pośrednictwem muzułmańskich władców z Persji i Azji Środkowej. 

Ta potrawa to przyprawiona mieszanka mięsa i ryżu. Ryż łączony jest na przeróżne sposoby z różnymi składnikami, od mięsa po warzywa, od smaków wytrawnych do słodkich np. z rodzynkami, aby stworzyć wiele smacznych i niepowtarzalnych kombinacji smakowych. 

Moja ulubiona kombinacja nie zawiera przede wszystkim rodzynek, a więcej aromatycznych przypraw, które nadają głębi całemu daniu. A poniżej znajdziecie przepis do tego właśnie dania.

Składniki (4-6 porcji):

  • 4-6 kotletów z polędwicy jagnięcej
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i starte
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Następnie:

  • 3 łyżki masła klarowanego lub ghee
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona w piórka
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu, połamana na duże kawałki
  • 1 szklanka ryżu basmati

Jogurt, czosnek, cayenne, kmin, czarny pieprz i połowę soli mieszamy w małej misce.

Osuszoną jagnięcinę przekładamy do dużej zamykanej torebki i dodajemy mieszankę jogurtową. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na na noc.

W dużym rondlu rozpuszczamy połowę masła/ghee na średnim ogniu, dodajemy cebulę i smażymy aż lekko zbrązowieje, łączymy z kardamonem, kurkumą, goździkami oraz laską cynamonu. Wyłączamy z ognia. 

Ryż dokładnie myjemy pod zimną wodą.  W garnuszku zagotowujemy 1 szklankę wody solimy i dodajemy ryż. Wody musi być na pół palca ponad powierzchnię ryżu. Zamykamy szczelnie garnuszek i gotujemy 5 minut. Wyłączamy z ognia. Ryż teraz będzie dochodził przez kolejne 15-20 minut. 

Wyjmujemy jagnięcinę z zamykanej torebki i wycieramy nadmiar marynaty ręcznikiem papierowym. 

Na patelni roztapiamy masło / ghee na średnim ogniu i smażymy jagnięcinę z obu stron – około 2 minuty z każdej strony lub do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

Teraz pozostaje nam połączyć ryż z cebulą i przyprawami, a następnie przekładamy na półmisek. Na wierzch kładziemy jagnięcinę. Podajemy z sałatą i jogurtem naturalnym.

Biryani