Do tego dania można użyć również piersi z kurczaka. Najlepiej wtedy lekko je rozbić, tworząc płaski kotlet, dzięki czemu pozostałe składniki będą ładnie trzymały się na górze.
Pamiętajmy, aby nie dodawać dużo soli, ponieważ kapary są bardzo słone i łatwo o przesolenie potrawy.
Składniki (4 porcje):
- 4 steki z piersi indyka
- sok z połowy cytryny
- masło klarowane
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki kaparów konserwowych
- mały pęczek natki
- pieprz, sól
- 125 gramów sera mozzarella
- pęczek świeżej bazylii
Przygotowanie:
Jeśli steki są dość duże kroimy je na pół, a następnie lekko doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Po 10 minutach smażymy je na maśle klarowanym z dwóch stron po kilka minut. W tym czasie drobno siekamy pomidory z kaparami oraz natką. Delikatnie nakładamy na mięso, Przykrywamy pokrojoną w plasterki mozzarellą. Rondel przykrywamy pokrywką, aby ser się rozpuścił. W razie potrzeby podlewamy delikatnie przegotowaną wodą. Gotowe danie podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz ulubionymi warzywami. Całość posypujemy świeżą bazylią.