Na moim blogu możecie znaleźć już jedną wersję chińskiej zupy hot & sour, jednak tamta jest dodatkowo z kurczakiem oraz bambusem w oliwie chili, którego kocham i troszkę mi tutaj brakowało smaku bambusa. Ta wersja jest typowo wegetariańska z dodatkiem azjatyckich grzybów oraz mnóstwem warzyw.
Składniki (3 porcje):
- kilka suszonych chińskich grzybków naszego wyboru
- 1 suszone chili
- 3 ziarenka pieprzu
- szczypta soli morskiej
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- tyle samo kapusty pekińskiej
- tyle samo kukurydzy z puszki
- dodatkowo na sam koniec: świeża kolendra, 1 chili i szczypiorek oraz parę kropel oleju chili
- 1 roztrzepane jajko
Następnie:
- 2 łyżki tamari albo sosu sojowego
- 1 łyżka octu sherry lub jeśli nie mamy ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
Oraz:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody
Grzybki moczymy w ciepłej wodzie. Sos sojowy, ocet, olej i słodki sos sojowy łączymy w miseczce. Do garnka wrzucamy rozdrobnioną w moździerzu lub młynku suszoną chili z pieprzem oraz szczyptę soli. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy wszystkie warzywa drobno pokrojone oraz posiekane, wcześniej namoczone grzybki i gotujemy do miękkości. Dodajemy sosy oraz rozrobioną mąkę. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie dodajemy jajko (mieszamy) oraz szczypiorek, chili i kolendrę. Podajemy z paroma kroplami oleju chili. Mniam.