Hot & sour z warzywami

Na moim blogu możecie znaleźć już jedną wersję chińskiej zupy hot & sour, jednak tamta jest dodatkowo z kurczakiem oraz bambusem w oliwie chili, którego kocham i troszkę mi tutaj brakowało smaku bambusa. Ta wersja jest typowo wegetariańska z dodatkiem azjatyckich grzybów oraz mnóstwem warzyw.

Składniki (3 porcje):

  • kilka suszonych chińskich grzybków naszego wyboru
  • 1 suszone chili
  • 3 ziarenka pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • tyle samo kapusty pekińskiej
  • tyle samo kukurydzy z puszki
  • dodatkowo na sam koniec: świeża kolendra, 1 chili i szczypiorek oraz parę kropel oleju chili
  • 1 roztrzepane jajko

Następnie:

  • 2 łyżki tamari albo sosu sojowego
  • 1 łyżka octu sherry lub jeśli nie mamy ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego

Oraz:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody

Grzybki moczymy w ciepłej wodzie. Sos sojowy, ocet, olej i słodki sos sojowy łączymy w miseczce. Do garnka wrzucamy rozdrobnioną w moździerzu lub młynku suszoną chili z pieprzem oraz szczyptę soli. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy wszystkie warzywa drobno pokrojone oraz posiekane, wcześniej namoczone grzybki i gotujemy do miękkości. Dodajemy sosy oraz rozrobioną mąkę. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie dodajemy jajko (mieszamy) oraz szczypiorek, chili i kolendrę. Podajemy z paroma kroplami oleju chili. Mniam.

Hot & sour