Gulasz Segedyński

Święta już coraz bliżej i z każdej strony zasypywani jesteśmy pomysłami, czyli co tu ciekawego w tym roku zrobić na świąteczne stoły. W domach już czuć zapach gotowanego bigosu, a w lodówce marynują się śledzie. Ja Was w tym roku zaskoczę prostym, fajnym przepisem, który zawiera zaledwie parę składników, a potrawę robi się w niecałe dwie godziny. Fajny pomysł, gdy zależy nam, aby całych tych świąt nie spędzić w kuchni, a z rodziną i przyjaciółmi. Zaskoczy Was smak pysznego, duszonego mięsa oraz kwaskowej kapusty. A wszystko podkręci smak jogurt naturalny (możecie też użyć kwaśnej śmietany) oraz czerwona papryka. Jestem pewna, że tym daniem zrobicie nie lada niespodziankę Waszym biesiadnikom.

Składniki (6-8 porcji)

  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • 800 gramów karkówki 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 800 gramów kapusty kiszonej 
  • 1 łyżka mielonego kminku 
  • 2 łyżki mielonej papryki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 200 ml bulionu mięsnego (jeśli gulasz jest za suchy, dodajemy więcej) 
  • 2 czerwone papryki 
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle przesmażamy na brązowo karkówkę pokrojoną w dużą kostkę. Zdejmujemy na talerz obok, a na tłuszcz dajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy kapustę kiszoną. Doprawiamy przyprawami oraz wkładamy mięso. Zalewamy bulionem. Całość dusimy przez godzinę, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę i dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy w razie potrzeby. Danie podajemy z chlebem, bądź też ziemniakami puree. Gulasz przed samym podaniem doprawić kleksem jogurtu naturalnego. 

Gulasz Segedyński