Gulasz kimchi z wieprzowiną i tofu

Pierwszy raz ten gulasz jadłam w mojej ulubionej koreańskiej restauracyjce w Londynie, a dokładnie w dzielnicy New Malden. To właśnie New Malden znane jest jako “koreańska dzielnica”, gdzie można znaleźć wiele restauracji i popróbować autentycznej koreańskiej kuchni bez konieczności podróży do Korei. Jeśli i Wy macie ochotę zacząć swoją przygodę z kuchnią koreańską polecam też książkę, do której zawsze wracam, i z której czerpię mnóstwo inspiracji, tzn. ‚KOREAN FOOD MADE SIMPLE’, Judy Joo. 

Składniki (2 porcje):

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150-200 gramów boczku wieprzowego, pokrojonego na kawałki o długości 2 cm
  • słoik (325 ml) posiekanej kapusty kimchi wraz z sokiem
  • 2 łyżki gochujang (koreańskiej pasty chili)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska do smaku
  • kilka plasterków twardego tofu, odsączonego
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem, pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 papryczka chili 
  • sezam według uznania 
  • kilka grzybków shimeji 
  • 1/2 pak choi, pokrojone w cienkie plastry pod kątem
  • olej sezamowy
  • kolendra

1. W garnku podgrzej olej roślinny na średnim ogniu.

2. Dodaj boczek wieprzowy i gotuj, aż część tłuszczu się wytopi, a mięso przestanie być różowe, około 5-7 minut.

3. Zwiększ ogień do średnio-wysokiego, dodaj kimchi, sok z kimchi, pastę chili, cukier i szczyptę soli, i wymieszaj.

4. Dodaj wodę lub bulion (do 3/4 wysokości składników) i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, często mieszając.

5. Zmniejsz ogień, aby utrzymać delikatne wrzenie przez kolejne 15-20 minut.

6. Dodaj tofu, grzybki shimeji i pak choi. Gotuj przez około 5-6 minut.

7. Posyp szczypiorkiem, papryką chili, sezamem i kolendrą.

8. Przełóż do miseczki, skrop olejem sezamowym i podawaj z ryżem.

Gulasz kimchi z wieprzowiną i tofu