Jakie jest wasze ulubione śniadanie? A może tak wypróbować gryczankę? Gorzka czekolada, banany, orzechy i od razu mamy siłę na cały dzień. Te składniki mają w sobie moc i niepowtarzalny smak. Zobaczcie moją wersję na pyszną czekoladową gryczankę.
Składniki (2 porcje):
- 100 gramów kaszy gryczanej, niepalonej
- ¾ szklanki wody
- 10 suszonych śliwek
- szczypta soli morskiej
- ½ szklanki mleka owsianego
- 2 łyżki proszku karob
- 1 łyżka czekolady z orzechami do smarowania (w słoiczku)
- ½ banana
- kilka migdałów
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Umytą wcześniej kasze wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą i dodajemy posiekane suszone śliwki oraz sól. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut, po tym czasie odkrywamy garnuszek i dolewamy mleko oraz dodajemy karob i czekoladę w słoiczku. Mieszamy kolejne 3-4 minuty. Wykładamy na talerz i dekorujemy bananem, połamaną gorzką czekoladą oraz migdałami. Smacznego.