Gołąbki po chińsku w kapuście włoskiej z mielonym mięsem, ryżem i dodatkami. Bardzo lubię gołąbki po polsku, ale ta wersja to jest po prostu HIT! Musicie ich spróbować.
Składniki (około 7 gołąbków):
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 500g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
- 2 szklanki wcześniej ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki posiekanej chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól oraz pieprz
Dodatki:
- 1 łyżka bulionu miso
- olej chili z sosem pomidorowym [np. Sun Wah]
- 1 cebulka wraz ze szczypiorkiem posiekana
- 1 łyżka sezamu
Zdejmujemy z kapusty włoskiej duże liście, które będą służyć do zawijania gołąbków.
Gotujemy liście kapusty we wrzącej wodzie przez kilka minut, aż staną się miękkie. Odstawiamy je na bok, wycinamy twarde końcówki.
W misce mieszamy mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, sos sojowy, czosnek, chili, imbir, szczypiorek i olej sezamowy. Doprawiamy do smaku.
Na każdy liść kapusty włoskiej nakładamy łyżkę nadzienia mięsnego i delikatnie zawijamy, formując gołąbki.
Układamy gołąbki w garnku.
W małym garnku rozpuszczamy bulion miso w 1 szklance wrzącej wody. Polewamy gołąbki tym bulionem.
Przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polewamy gołąbki sosem chili i posypujemy cebulką oraz sezamem.