Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku w kapuście włoskiej z mielonym mięsem, ryżem i dodatkami. Bardzo lubię gołąbki po polsku, ale ta wersja to jest po prostu HIT! Musicie ich spróbować. 

Składniki (około 7 gołąbków):

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 500g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
  • 2 szklanki wcześniej ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki posiekanej chili 
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól oraz pieprz

Dodatki:

  • 1 łyżka bulionu miso
  • olej chili z sosem pomidorowym [np. Sun Wah] 
  • 1 cebulka wraz ze szczypiorkiem posiekana
  • 1 łyżka sezamu

Zdejmujemy z kapusty włoskiej duże liście, które będą służyć do zawijania gołąbków.

Gotujemy liście kapusty we wrzącej wodzie przez kilka minut, aż staną się miękkie. Odstawiamy je na bok, wycinamy twarde końcówki.

W misce mieszamy mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, sos sojowy, czosnek, chili, imbir, szczypiorek i olej sezamowy. Doprawiamy do smaku. 

Na każdy liść kapusty włoskiej nakładamy łyżkę nadzienia mięsnego i delikatnie zawijamy, formując gołąbki.

Układamy gołąbki w garnku.

W małym garnku rozpuszczamy bulion miso w 1 szklance wrzącej wody. Polewamy gołąbki tym bulionem.

Przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy przez około 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika polewamy gołąbki sosem chili i posypujemy cebulką oraz sezamem.

Gołąbki po chińsku
Gołąbki