Fish fingers

Domowe fish fingersy w panierce Panko. Panierkę japońską Panko odkryłam już wieki temu i została ze mną na dobre. Obtoczone w niej potrawy są dużo bardziej chrupiące i nie wchłaniają tyle tłuszczu co zwykła bułka tarta. Rybka jest idealnie miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. 

Składniki (2 porcje):

  • dorsz bez skóry 300 gramów
  • sól, pieprz
  • 1 jajko 
  • pół szklanki mąki 
  • pół szklanki panierki Panko

Sos: 

  • 3 łyżki majonezu light 
  • 3 łyżeczki sosu sriracha 
  • sezam według uznania

Dodatkowo:

  • sok z limonki 
  • szczypiorek 

Kroimy dorsza w paseczki (2 cm), osuszamy papierem, obtaczamy w mące, jajku oraz Panko i usmażymy na rozgrzanym oleju. Majonez mieszamy wraz z sosem sriracha, ja daję tego sosu dość dużo, bo lubię pikantne smaki, ale wystarczy, że dopasujecie smak pod siebie. Dodatkowo już przed samym jedzeniem posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki. Jejku!!!! Niebo w gębie!

Fish fingers