Wypad nad angielskie morze to nie tylko wypoczynek od codziennych zajęć, ale dla nas jest to również fajna okazja, aby zjeść tradycyjna angielską potrawę, czyli fish & chips. Ciasto, w której obtoczona jest ryba składa się z mąki, proszku do pieczenia, piwa oraz soli i pieprzu. Jest ono chrupiące i idealnie komponuje się z miękką rybką w środku. Nasza wersja to panierka Panko, jajko, sól, pieprz oraz mąka z ciecierzycy, która nadaje niewiarygodnej chrupiącej tekstury panierce. A już w połączeniu z Panko, która nie wchłania tłuszczu, to już prawdziwa nadmorska uczta. Spróbujecie zrobić ją sami. Do tego dania nie może zabraknąć zimnego sosu tatarskiego, który już wkrótce na blogu.
Składniki (2 porcje):
- 2 duże ziemniaki
- 2 filety z dorsza bez skóry
- sól i pieprz
- sok z polowy cytryny
- 2 jajka
- mąka z ciecierzycy
- Panko (panierka)
- olej roślinny około 2 litry do frytek i około 500 ml do ryby
Przygotowanie:
Filety marynujemy w soli, pieprzu i soku z cytryny przez godzinę. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy na frytki. I wstawiamy do zimnej wody. Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Filety z ryby panierujemy w mące, jajku i panko. Olej rozgrzewamy na patelni do 170°C i smażymy rybę na złoty kolor z dwóch stron. Wstawiamy rybę do pieca na około 10 minut. Ziemniaki i wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy. Olej na frytki rozgrzewamy do 140’C i wrzucamy frytki. Smażymy około 7 minut, aby były miękkie w środku, nie mieszamy, po tym czasie wyjmujemy na ręcznik papierowy a olej podgrzewamy do temperatury 180°C. Smażymy na złoty kolor przez następne 3-4 minuty. Do tak podanej ryby z frytkami super pasuje sos tatarski.