Faszerowana papryka

Dieta wegetariańska cieszy się ogromną popularnością w ostatnich czasach. Decydujemy się na nią z przeróżnych powodów. Dla jednych są to względy etyczne, a dla innych zdrowotne. Jeszcze inni, np. tak jak ja, starają się ograniczyć ilość spożywanego mięsa, a najlepszym sposobem jest robienie sobie tak zwanych dni wegetariańskich. Jest to dobre dla oczyszczenia organizmu, ale także urozmaicenia diety w najróżniejsze warzywa. Najlepszym bowiem sposobem odżywiania jest dieta jak najbardziej bogata w przeróżne składniki odżywcze. Podczas takich właśnie dni bardzo często robię faszerowane warzywa, koniecznie z dodatkiem różnych kasz i warzyw czy też orzechów i nasion. Przed wami jedno z moich ulubionych dań, czyli papryka faszerowana kaszą oraz pieczarkami z dużą ilością natki. 

Składniki (4 porcje):

  • 100 gramów kaszy jaglanej w woreczku (gotujemy według przepisu na opakowaniu)  
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej w woreczku (gotujemy według przepisu na opakowaniu)  
  • 1 łyżka oliwy do smażenia 
  • gałązka rozmarynu i gałązką tymianku  
  • 1 cebula (obrana i posiekana w kostkę) 
  • 200 gramów pieczarek (pokrojonych na pół) 
  • 4 papryki kolorowe (odcinamy górę, usuwamy gniazda nasienne) 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  
  • 200 ml rosołu warzywnego 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy parę minut. Na koniec dodajemy obie kasze i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyłączamy z ognia. Dodajemy natkę. Mieszamy. W żaroodpornym naczyniu układamy papryki i faszerujemy je kaszą. Przykrywamy górą papryki oraz zalewamy bulionem. Dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 25 minut do temperatury 180°C. Po tym czasie zdejmujemy papier aluminiowy i zostawiamy jeszcze na 5 minut, podlewając rosołem. Przed podaniem przystrajamy dodatkowo świeżą natką. 

Faszerowana papryka