Tradycyjny farsz z kapusty i grzybów powstaje u mnie zawsze z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej. W ten sposób mam pewność, że grzyby są aromatyczne i będą idealnie komponować się z kiszoną kapustą. Farsz ten jest tak smaczny, że nie sposób nie podjadać go widelcem przed zrobieniem pierogów czy innych wigilijnych smakołyków. Jak moje wszystkie wigilijne przepisy, ten również należy do tradycyjnych i uczyłam się go przygotowywać w domu rodzinnym. A w czasie wigilii, gdy był prawie gotowy, wszyscy próbowaliśmy widelcem czy ma już dość pieprzu. Dlatego od razu Wam mówię, przygotujcie większą porcję.
Farszu będzie około 1 kg, więc wystarczy na kilka dań lub mnóstwa pierogów. A teraz przepis.
Składniki:
- 800 gramów kiszonej kapusty
- 1 listek laurowy plus 3 ziela angielskie
- sól oraz świeżo mielony pieprz
- 1 kostka rosołowa organiczna (warzywna)
- 3 garście ugotowanych grzybów
- 1 duża cebula
- masło klarowane
- 2 jajka
- 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego (375 gramów)
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy wraz z listkiem, zielem angielskim, solą oraz pieprzem przez 30-40 minut. Dolewamy wody, aby się nie przypaliła. Po tym czasie wyjmujemy listek i ziele angielskie, a kapustę przepuszczamy wraz z grzybami przez maszynkę do mielenia. Farsz układamy na sitku, aby spłynął nadmiar soku. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy do usmażonej cebuli farsz i smażymy całość około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Do chłodnego farszu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy oraz dobrze doprawiamy solą i pieprzem.