Czy prosto jest zrobić domowy ramen? Tym razem chciałam wam napisać, że jeśli wydaje wam się po przeczytaniu przepisu, że jakiś składnik jest nieosiągalny dla was, pomyślicie w jaki sposób można go zamienić. Jeśli np. nie macie czasu na gotowanie bulionu, czym można go zastąpić. Tak samo, jeśli czegoś nie lubimy, nie jemy czy jesteśmy np. na coś uczuleni. Każdy jeden przepis można zmienić pod siebie tak, by nam odpowiadał. Czekam na wasze wersje mojej ulubionej zupy świata, zaraz obok pho, rosołu i wielu, wielu innych. 

Składniki (4-5 porcji):

Mięso:

  • 500 gramów mięsa wieprzowego mielonego, chudego 
  • 2 łyżki białej pasty miso 
  • 3 łyżki oleju chili Chiu Chow 
  • po 1 łyżeczce pasty czosnkowej, imbirowej oraz z trawy cytrynowej (tutaj możemy dać również świeże składniki dokładnie zmiksowane na pastę)

Bulion:

  • 1,5 litra rosołu ugotowanego na kościach wieprzowych (rosół powinien być gotowany minimum 4 godziny) jeśli nie mamy czasu na gotowanie bulionu możemy kupić gotowy bulion w sklepie i dodać do niego japoński bulion w proszku, np. Youki Tonkotsu Pork (1 łyżkę) 
  • 1 łyżka białej pasty miso 
  • 2 łyżeczki tamari (może to być zwykły sos sojowy) 
  • dodatki do zupy; 
  • 4 jajka ugotowane (7,5 minuty) tak aby żółtko w środku nadal było płynne 
  • 1 płatek sushi nori pokrojony na 4 osoby 
  • czarny sezam (możemy użyć także inne ziarna)   
  • 1 garść grzybów ‘black fungus’- zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie drobno posiekać na bardzo cienkie paseczki (jeśli nie możemy ich dostać po prostu je pomińmy, a dodajmy więcej innych dodatków np.;  
  • szczypiorek 
  • chili 
  • sałata roszponka 

Dodatki:

  • makaron ramen ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i skropiony olejem sezamowym 
  • imbir marynowany (taki jak do sushi) 

Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy olej oraz wszystkie pasty. Dokładnie mieszamy i marynujemy przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez noc. 

Następnego dnia przygotowujemy zupę; Na gorący bulion wkładamy pastę miso i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Przyprawiamy tamari. 

Mięso smażymy na patelni przez około 30 minut, do momentu aż będzie prawie suche. W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy; Do miseczek nakładamy makaron, posiekane grzyby, nori, odrobinę imbiru, połówki jajek oraz mięso mielone. Całość zalewamy bardzo gorącym bulionem. Podajemy od razu. 

Domowy ramen