Deser mascarpone, który zrobicie w niespełna 30 minut. Do tego dochodzą tyko godziny na chłodzenie deseru w lodówce, więc można w tym czasie np. poczytać książkę bądź obejrzeć dobry film. Jest bardzo prosty do wykonania, a smakuje nieziemsko. Trzy warstwy, które się nawzajem uzupełniają to kruchy spód z pełnoziarnistych herbatników, pyszny i kremowy serek mascarpone, wzbogacony o smak miodu, a wszystko zakończone orzeźwiającym grejpfrutem z miętą i odrobiną miodu.
Składniki:
- 400 gramów pełnoziarnistych herbatników
- 500 gramów mascarpone
- 80 gramów masła
- 1 grejpfrut
- miód 2 łyżki plus do polania
- listki mięt
Przygotowanie:
Ciastka wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na proszek. Wyjmujemy i łączymy z masłem. Wykładamy na blachę do tarty o średnicy 22cm, przyciskając do dna oraz boków. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ser mascarpone łączymy z dwoma łyżkami miodu (delikatnie mieszamy łyżką). Krem wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Po tym czasie układamy plasterki grejpfruta, listki mięty oraz polewamy paroma kroplami miodu. Podajemy.