Jak wykorzystać owoce w łatwy i zdrowy sposób? Na przykład zrobić owocową zapiekankę na słodko. Do tego deseru użyłam moje ulubione owoce, czyli wiśnie. Oprócz tego, że zawierają niewiele kalorii, posiadają kwas elagowy, czyli składnik zwalczający komórki rakowe, ale także antyoksydanty, które korzystnie działają na przeróżne infekcje. Są więc bardzo dobrym środkiem oczyszczającym nas z toksyn, które codziennie wchłaniamy wraz z pokarmem i powietrzem. Wiśnie również działają bardzo kojąco na nasz układ trawienny. Po tych wszystkich ważnych informacjach zostało tylko „postawić kropkę nad i” i powiedzieć, że ten deser to uczta dla podniebienia.
Składniki (3-4 porcje):
- 400g owoców (wiśnie oraz dodatkowo owoce lasu, ja użyłam wiśni mrożonych)
- 2 łyżki bezglutenowej granoli
- białka z 5 jajek
- wiórki kokosowe (2 łyżki)
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Odmrożone wiśnie oraz umyte owoce lasu kładziemy do żaroodpornego naczynia. Na owocach układamy granolę. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Z 5 jaj ubijamy pianę na sztywno, dosypując powoli cukier. Do ubitej piany wrzucamy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy. Następnie przykrywamy nasze owoce ubitą pianą, posypujemy delikatnie cukrem brązowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Tak, aby góra była lekko zrumieniona.