tym razem chcę Wam pokazać czekoladowy chia pudding z karmelem i pokruszonymi migdałami, który idealnie sprawdzi się jako deser na letnie popołudnie. Ta pyszna przekąska z pewnością zadowoli każdego łasucha, który szuka czegoś słodkiego, ale też pożywnego. Czekoladowy smak i karmelowa nuta z pewnością zrobią wrażenie, a dodatek chrupiących migdałów doda potrawie interesującego smaku i tekstury.
Składniki (2 porcje):
- szklanka ulubionego mleka (u mnie migdałowe)
- 2 łyżeczki czekolady do picia w proszku
- 8 łyżek nasion chia
- 2 łyżki domowego karmelu (przepis na karmel znajdziecie kilka postów wcześniej w przepisie na lody z karmelem)
- garść migdałów
Mleko bardzo lekko podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady w proszku. Zalewamy ziarna, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie przygotowujemy nasz karmel. Ja akurat miałam w lodówce, więc wystarczyło lekko podgrzać i polać deser. Na koniec posypujemy rozbitymi migdałami.