Cytrynowe babeczki

Idealny przepis dla niespodziewanych gości, gdy dzieci chcą zjeść coś słodkiego bądź brakuje nam czegoś do kawy, ale nie bardzo chce nam się stać cztery godziny w kuchni. Te cytrynowe babeczki robiłam już parę razy i zawsze wychodzą idealnie. Jest to prosty i szybki przepis a jednocześnie bardzo smaczny. Jeśli lubicie cytrynowe wypieki, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki (12 babeczek):

  • 75 gramów masła 
  • 100 gramów brązowego cukru (może być biały) 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (greckiego) 
  • 150 gramów mąki białej orkiszowej (lub pszennej) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • starta skórka z 1 małej cytryny 

Utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera na gładką konsystencję, następnie dodawać jajka i jogurt cały czas ucierając. Następnie przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Cały czas ubijać ciasto do idealnego połączenia się składników. Ciasto przełożyć do 12 foremek tak by sięgało do ¾ wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 170 ‘C przez 20-22 minuty. (Ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy już są dobre) Babeczki można również polać cytrynowym lukrem, łącząc cukier puder z ciepłą wodą i paroma kroplami soku z cytryny.

Cytrynowe babeczki