Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca to przyprawa, której właściwości docenia się w kuchni, ale także w kosmetyce czy lecznictwie, a jej zapach może naprawdę w sobie rozkochać. Jest tak intensywny i piękny, że jeśli poczujecie w kawiarni zapach pysznych cynamonowych rollsów, na pewno zapragniecie swoją wersję zrobić w domu, tak jak zrobiłam to ja. Oczywiście jeśli macie ochotę, warto ciasto francuskie zrobić samemu. Ja natomiast przyznam się bez bicia, że wybrałam wersję łatwiejszą i kupiłam gotowe ciasto. Dzięki temu te rollsy powstały w 15 minut.
Składniki (6-8 porcji):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Pasta cynamonowa:
- 2 łyżki cynamonu w proszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu lub cukru
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy na czystej powierzchni, oprószonej mąka. Składniki pasty dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy na powierzchni ciasta. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy kawałki o wymiarze około 3-4 cm. Układamy na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 12-15 min w temperaturze 200°C.
Uwagi: Ciasto możemy również posmarować przed pieczeniem żółtkiem i posypać delikatnie cukrem bądź np. migdałami.
Po upieczeniu, jeśli lubimy możemy polać przygotowanym lukrem.