Crumble jagodowe

Crumble to danie, które można przygotować w wersji słodkiej lub wytrawnej. Crumbles stały się popularne w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej, kiedy góra deseru była ekonomiczną alternatywą dla ciast z powodu niedoborów składników ciasta w wyniku racjonowania.

W Wielkiej Brytanii termin „kruszonka” odnosi się zarówno do deseru podobnego do amerykańskiego apple crisp, który jest posypany płatkami owsianymi i brązowym cukrem, jak i do deseru z drobniejszą mieszanką masła, mąki i brązowego cukru. 

Należy uważać, aby zrównoważyć odpowiednią ilość kruszonki z owocami, w przeciwnym razie nadzienie może przesiąknąć. Kruszonkę tradycyjnie podaje się z kremem budyniowym, ale dziś czasami podaje się ją ze śmietaną lub jak dla mnie najsmaczniej z lodami. Crumbles z jabłek, a czasami innych owoców, są również powszechne w Australii, Nowej Zelandii i Irlandii.

Skaładniki (4 porcje):

  • 2 paczki mrożonych jagód po 280 gramów
  • 4 duże łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 8 dużych łyżek mąki np. orkiszowej pełnoziarnistej

Piecyk nagrzewamy do temperatury 170 °C.  Jagody rozkładamy w naczyniu do zapiekania. W palcach wyrabiamy masło wraz z cukrem i mąką, tak by powstała kruszonka. Następnie kruszonką przykrywamy owoce i zapiekamy aż kruszonka będzie złoto-brązowa, około 25 minut.

Crumble jagodowe