Zobaczcie, jak niewiele składników potrzebujecie i jak łatwe jest wykonanie tego deseru. To ciasto jest tak proste, że aż kusi do zrobienia. Dodatkowo wykonane jest z chia. Chia to niewielkie nasiona o ogromnych zaletach zdrowotnych. Po pierwsze, są one bogate w błonnik, który wspiera trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Po drugie, nasiona chia są źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Po trzecie, dzięki swojej zdolności do zatrzymywania wody, chia może pomóc w utrzymaniu nawodnienia organizmu i długotrwałym uczuciu sytości.
Składniki ( 1 ciasto):
- 300 gramów kruchych ciasteczek
- 3 łyżki masła
- 350 ml mleka (może być roślinne)
- 9 dużych łyżek nasion chia
- 280 gramów domowej wiśniowej konfitury
- pistacje do posypania
Miksujemy ciasteczka na dużych obrotach.
Dodajemy masło i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą.
Przekładamy masę do formy o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem. Wkładamy formę do lodówki.
W misce mieszamy nasiona chia z mlekiem.
Dokładnie zamykamy miskę i wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy masę ciasteczkową z lodówki i wykładamy na nią namoczone nasiona chia.
Wstawiamy całość z powrotem do lodówki na kolejną godzinę.
Na sam koniec rozkładamy na wierzchu ciasta domową wiśniową konfiturę. Posypujemy ciasto pokruszonymi pistacjami i gotowe.