Ciasto z borówkami i kokosem

Jest to bardzo prosty przepis na ciasto z owocami. Dostałam je od mamy już bardzo dawno temu. A ponieważ przyznam się bez bicia, że pieczenie ciast to nie jest mój konik, to akurat ciasto wyjdzie każdemu. I zapewniam, że zrobi je każdy, nawet ktoś, kto ciasta robi bardzo rzadko, np. tak jak ja. Podstawą są tu owoce i najlepsze będą śliwki z kompotu, jednak, gdy ich nie mamy lub gdy chcemy użyć np. owoców sezonowych to zachęcamy. U nas tym razem wersja z borówkami. A może macie ochotę wypróbować obie wersje, czyli ze śliwkami albo z borówkami i podzielić się z nami wasza opinia na ten temat. Lub tez połączyć świeże owoce z owocami z kompotu, bo tak tez już robiłam. I powiem wam, że ciasto za każdym jednym razem wyszło super. A teraz już wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kuchni.   

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 70 gramów masła 
  • 2 jajka 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 krople zapachu migdałowego 
  • 300 gramów borówek amerykańskich bądź śliwek z kompotu

Kokosowa kruszonka: 

  • garść wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka masła  

Przygotowanie:

Mleko wraz z cukrem oraz masłem zagotowujemy w garnku i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Nagrzewamy piec do 160°C. Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka, dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zapach. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm. Na cieście układamy umyte owoce, jeśli używamy śliwki, wyjmujemy pestki. Posypujemy wyrobioną w palcach kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 160°C.

Ciasto z borówkami i kokosem