Jest to bardzo prosty przepis na ciasto z owocami. Dostałam je od mamy już bardzo dawno temu. A ponieważ przyznam się bez bicia, że pieczenie ciast to nie jest mój konik, to akurat ciasto wyjdzie każdemu. I zapewniam, że zrobi je każdy, nawet ktoś, kto ciasta robi bardzo rzadko, np. tak jak ja. Podstawą są tu owoce i najlepsze będą śliwki z kompotu, jednak, gdy ich nie mamy lub gdy chcemy użyć np. owoców sezonowych to zachęcamy. U nas tym razem wersja z borówkami. A może macie ochotę wypróbować obie wersje, czyli ze śliwkami albo z borówkami i podzielić się z nami wasza opinia na ten temat. Lub tez połączyć świeże owoce z owocami z kompotu, bo tak tez już robiłam. I powiem wam, że ciasto za każdym jednym razem wyszło super. A teraz już wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kuchni.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 70 gramów masła
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 krople zapachu migdałowego
- 300 gramów borówek amerykańskich bądź śliwek z kompotu
Kokosowa kruszonka:
- garść wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mleko wraz z cukrem oraz masłem zagotowujemy w garnku i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Nagrzewamy piec do 160°C. Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka, dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zapach. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm. Na cieście układamy umyte owoce, jeśli używamy śliwki, wyjmujemy pestki. Posypujemy wyrobioną w palcach kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 160°C.